Prvi slučaj žrtve trgovine ljudima kojoj je obrisan kriminalni dosije

Kolumbo, Ohajo - Prošlo je pet godina otkako je Džuli Hetfild na ulicama Kolumba, bila primoravana da prodaje svoje telo . Njen kriminalni dosije svuda je pratio. U petak, ona je konačno iskoračila iz duge senke svoje prošlosti.

Hetfildova je prva osoba koja je, pod Zakonom o zaštiti žrtava trgovine ljudima u Ohaju, podnela zahtev da kriminalni dosije njenih najmračnijih dana bude izbrisan.

Ona je svedočila u sudu okruga Frenklin da je bila eksploatisana od strane jedne bande. "Ako nisam išla da im zaradim novac, prebijali bi me."

Ulice južnog Kolumba su mesto gde je taj novac zarađivala. Radila je to prodavajući svoje telo strancima. Ali ona kaže da to nikada nije bio njen izbor. Pored nasilja, ona kaže da su njeni trgovci koristili drogu i obmanu da je kontrolišu.

Ubrzo, njena sramota i krivica postali su njihovi saučesnici.

"Tvoj um je izobličen. Nemaš nade," rekla je ona. "Toliko si degradiran da se osećaš kao da ne značiš ništa, da je tvoj život bezvredan, da ne želiš da živiš, znaš? Osećaš se kao da zapravo zaslužuješ da umreš."

Po zakonu koji je prošlog leta potpisao guverner Džon Kasič, žrtve trgovine ljudima sada imaju šansu za doslovno čistu prošlost.

"Zakon sada predviđa da će ti dosijei biti uništeni. To znači fizički uništen papir. To znači, izbrisani iz bilo koje baze podataka, ili sa hard diskova," rekao je sudija Pol Herbert.

U petak, Herbert je rekao da je uveren da Džuli Hetfild ispunjava kriterijume:

"...Da ste tokom svih ovih godina bili pod kontrolom sila koje su vas primoravale da se uključite u aktivnosti koje inače ne biste izvršavali. Nemate dosije pre toga, i nemate dosije tokom pet godina od tog vremena. Dakle, želim da vas obavestim da ću izbrisati svaku vašu prethodnu presudu. Čestitam."

Hetfildova je napustila sudnicu kao istinski slobodna žena, uz poruku onima koji su zarobljeni kao što je ona nekad bila.

"Ne morate da živite na taj način. Zaista postoji nada. Postoje ljudi kojima je stalo do vas. Ne morate više da živite u toj sramoti i krivici."

Guverner Džon Kasič je u petak izdao saopštenje u kom kaže "Žrtve trgovine ljudima ne zaslužuju da budu tretirane kao kriminalci, već zaslužuju naše saosećanje i podršku kako bi mogle da povrate kontrolu nad svojim životima."

Za NVO Atina sa engleskog prevela Marija Pantelić. 

Tekst u originalu možete čitati ovde:
http://www.10tv.com/content/stories/2013/08/09/columbus-human-trafficking-victim-record-erased.html