Saudijska Arabija osnovala je veće žena - bez ijedne žene

Veće žena Saudijske Arabije - bez ijedne žene

Bilo je ukupno 13 muškaraca (nisu svi na fotografiji) na bini tokom zvaničnog osnivanja Veća žena pokrajine Kasim, u Saudijskoj Arabiji

Bila je to ohrabrujuća inicijativa za državu poznatu po tome što ne daje ženama prostora u javnom životu.
Ali, kada je Saudijska Arabija želela da prikaže svečani početak rada Veća žena u pokrajini Kasim, prevideli su nešto jako bitno: žene.
Fotografije objavljene u znak obeležavanja prvog sastanka Veća žena u pokrajini Kasim pokazale su 13 muškaraca na bini, bez ijedne jedine žene.
Žene su, očigledno, bile u drugoj prostoriji, i učestvovale putem video veze.
Ove fotografije kojima dominiraju muškarci naširoko su kružile društvenim medijima nakon sastanka koji je održan u subotu.
Događaj porede sa još jednim internet hitom - fotografijom predsednika SAD-a, Donalda Trampa, koji okružen muškarcima potpisuje odredbu vezanu za abortus u januaru.
DOnald Trump potpisuje GAG rule
Predsednik SAD-a, Donald Tramp, potpisuje odredbu vezanu za abortus u Ovalnom kabinetu

Zvanični početak rada vodio je Princ Faisal bin Mishal bin Saud, guverner pokrajine Kasim, koji je rekao da se ponosi ovom konferencijom, i da je u pitanju prva takve vrste u kraljevini.
“U pokrajini Kasim, mi žene posmatramo kao sestre muškaraca, i osećamo odgovornost da stvorimo više prilika koje će dati ženama i devojčicama prostor da rade”, rekao je on.
Većem žena predsedava Princeza Abir bint Salman, njegova supruga, koja nije na fotografiji.
U Saudijskoj Arabiji, državna politika rodne segregacije između muškaraca i žena koji nisu u srodstvu rigorozno se sprovodi.
Međutim, država se možda kreće u pravcu ublažavanja nekih od pravila na snazi, u sklopu programa Vision 2030.
Ciljevi programa uključuju i povećanje učešća žena u radnoj snazi sa 22% na 30%.
U njegovom govoru tokom zvaničnog osnivanja Veća žena, Princ Faisal rekao je da žene čine polovinu društva, iako to, posmatrajući ovu fotografiju, niko ne bi mogao ni da pretpostavi.

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-39264349?ocid=socialflow_faceb...