Sest načina kako roditelji mogu da zaštite decu od trgovine ljudima

Prošle nedelje sam otvorila svoj Internet pretraživač, u nadi da ću uhvatiti korak sa ćaskanjem o Severnoj Koreji... Umesto da čitam o potencijalnoj opasnosti od terorističkog napada iz inostranstva, ugledala sam članak o domaćem terorizmu. Predatori - trgovci ljudima - koji vode rat protiv naše dece.

Čim se link učitao, moje oči su videle sliku devojčice, stare 13 godina, koja se smeška dovoljno da se primete mali razmaci, tamo gde njeni zubi nisu još uvek izrasli otkako su mlečni ispali. Ona je tako mlada. Policija je saopštila da je najverovatnije pobegla od kuće u Vašingtonu sa starijim dečakom kog je upoznala na mreži.

Dok sam gledala u njeno lice, bila sam zahvalna što ova devojčica ima šansu da bude pronađena, jer je makar imala roditelje koji su zabrinuti i dovoljno prisutni u njenom životu da prijave njen nestanak. Ali, toliko devojčica u njenoj situaciji nisu te sreće. A još više devojčica smatra da je taj momak (ili muškarac) karta za beg iz haotičnog ili usamljenog života. Nisam mogla da se ne zapitam, "Da li bi je naši timovi sreli jednog dana na ulicama Sijetla, tokom kontakata sa devojkama koje su eksploatisane i prodate?".

Trgovci ljudima ciljaju na decu zbog njihove ranjivosti i naivnosti. Prosečna starost stupanja u prostituciju je 12 do 14 godina, a poznato je da trgovci., zapravo - regrutuju u školama, tržnim centrima i preko društvenih mreža. Regrutovanje ima mnogo oblika: otmica; posredovanje drugih žena ili devojaka, koje regrutuju u ime trgovca ljudima; "dečko" pristup - deluje kao da je romantično zainteresovan, dok ih polako primorava u prostituciju; pa čak i "tata", gde muškarci obećavaju da će se brinuti za devojčice i biti tate onima koje čeznu za zaštitom i materijalnom sigurnosti.

Pošto sam i sama roditelj, moje srce mi nameće pitanje, "Šta ja mogu da uradim?". Evo šest stvari koje možete da uradite da biste sprečili da Vaše dete bude namamljeno od strane trgovca ljudima:

  1. Postavite visok standard "ljubavi" u Vašem domu. Način na koji definišete i izražavate ljubav oblikuje sliku koju Vaše dete ima o sebi, njegovo samopouzdanje i mišljenje o budućim odnosima. Tretirajte ih onako kako želite da ih njihovi budući supružnici tretiraju. Pomozite im da nauče razliku između prave ljubavi i praznih obećanja ili jeftinih poklona.
  2. Razgovarajte sa svojom decom o seksualnom zlostavljanju. Prema podacima američkog Ministarstva Pravde, na svaka dva minuta je neko u SAD seksualno zlostavljan, od toga 29% su uzrasta 12-17 godina. Neka Vaša deca znaju da ako ih je neko povredio, ili ih ikada povredi, mogu da razgovaraju sa Vama. Ovo je najvažnija stvar koju možete da kažete. Nemojte pretpostavljati da oni nisu bili žrtve seksualnog nasilja. Ostavite vrata otvorena, da Vaše dete može da govori o proteklim okolnostima koje nisu podelili sa vama.
  3. Razgovarajte sa svojom decom o trgovini ljudima. Razgovarajte o načinima na koje su deca i tinejdžeri meta za trgovinu ljudima. Neka znaju da trgovci posebno pokušavaju da pridobiju mlade devojke i mladiće obećanjima o boljem životu - bilo da je reč o obećanjima ljubavi i pažnje, ili obećanjima lepih stvari i putovanja - ovi makroi traže načine za eksploataciju snova. Trgovci mogu biti muškog i ženskog pola, pa čak i vršnjaci. Trgovci mogu da koriste čak i decu da bi regrutovali drugu decu.
  4. Razgovarajte sa svojom decom o opasnostima društvenih mreža. Važno je da se obezbede praktični sigurnosni saveti kao što su: ne deliti lične podatke na Internetu, ne prihvatati Facebook zahteve od nepoznatih ljudi, NIKADA ne deliti nage slike sebe sa bilo kim; i reći roditelju ili odrasloj osobi od poverenja ako se osećaju ugroženim, ili se osećaju neprijatno na mreži. Takođe, deci je potrebna pomoć u definisanju prijateljstava. Društvene mreže su iskrivile shvatanje naše dece o tome šta znači prijateljstvo. Učite ih da prijatelj nije neko koga je juče sreo, i da "prijatelj" na Facebook-u nije isto što i prijateljstvo.
  5. Obratite pažnju na svoju decu. Pratite naloge svoje dece na društvenim mrežama, tražite načine da upoznate njihove prijatelje, roditelje njihovih prijatelja i one sa kojima su druže. Pripazite na momke koji su znatno stariji, ili prijateljstva koje teže da izoluju Vaše dete od drugih prijatelja ili porodice. Obratite pažnju ako Vaše dete ima nove odevne predmete, šminku, mobilni telefon ili druge predmete, i raspitajte se o tome kako su ih dobili.
  6. Ukoliko ste religiozni, pozovite decu da se mole za one koji su u ropstvu. Seksualno zlostavljanje i trgovina ljudima mogu biti zastrašujuća ili preozbiljna tema za decu. To omogućava deci da prepoznaju patnje mladih koji su žrtve trgovine ljudima, dok polažu nadu u Boga koji želi slobodu svih potlačenih.

 

_____________________________

 
Bridget Battistoni je Operacioni direktor REST-a: Pravog bekstva od trgovine ljudima.

Za NVO Atina sa engleskog prevela Marija Pantelić.

Tekst u originalu možete pročitati OVDE