Solidarnost za proglašenje Međunarodnog dana akcija protiv femicida nad Jezidi ženama

Beograd, 3/8/2016 - Mreža Žene protiv nasilja se današnjom akcijom na Trgu republike pridružila pozivu Kongresa slobodnih žena iz Kurdistana da se 3. avgust proglasi Međunarodnim danom akcija protiv femicida nad Jezidi ženama. Time smo pozvale Ujedinjene nacije da, pored prepoznatog genocida, prepoznaju i sistemski femicid koji se vrši nad Jezidi ženama u mestu Sinjar-u od strane Islamske države.

U nastavku prenosimo saopštenje Ženskog saveta Shingal Yazidi iz Kurdistana

Druga godišnjica od femicida i genocida od strane Islamske države (IS) protiv Jezida u gradu Sinjar/Shengal obeležava se 3. avgusta 2016. godine. Na taj datum, 2014. godine, Islamska država je napala i osvojila Sinjar, istorijsku domovinu Jezida, kurdske verske manjine čija je drevna religija povezana sa zaratustrizmom. Islamska država je uništila jezitske svetinje, ubila one koji su pružali otpor i zahtevala od stanovništva da im se priklone ili će biti ubijeni. Tokom ovog masakra, 5.000 Jezida je ubijeno. Skoro 200.000 ljudi je uspelo da pobegne. 50.000 Jezida je pobeglo na Sinjar planine gde su bili zarobljeni bez vode, hrane i medicinske nege, i suočeni sa izgladnjivanjem i dehidratacijom.

Istovremeno, oko 5.000 Jezidi žena i dece je bilo zarobljeno. One su bile izdvojene kao ratni plen i prodane kao seks robinje muslimanskim muškarcima ili date komandirima Islamske države. One koje su odbile da promene veru su mučene, silovane i ubijane. Bebe rođene u zatvorima gde su žene držane su im oduzimane i njihova sudbina je nepoznata. Neke žene koje su silovane od strane vojnika Islamske države su počinile samoubistva skačući u smrt sa planine Sinjar. Iako je značajan broj žena uspeo da pobegne ili su oslobođene, pretpostavke su da Islamska država i dalje drži u ropstvu oko 3.000 žena.

Iako se napadi Islamske države protiv Jezida često opisuju kao masakr, oni pokazuju sve karakteristike genocida. Dodatno, IS sprovodi i akte femicida. Kidnapovanja jezitskih žena kao ratnih plenova, porobljavanje, sistemsko silovanje, prisilne promene vere nisu samo deo sistemskog rata protiv žena, već i femicida.

Jezitski narod, pogotovo žene u gradu Sinjar odgovorile su na dela genocida i femicida od strane Islamske države kroz samoorganizovanje i samoodbranu. Danas, planina Sinjar je centar jezitske samoorganizacije kroz odeljenja za samoodbranu i narodne i ženske skupštine kao pokazatelja kolektivne volje.

Ali pretnja od strane Islamske države na jezitiski narod u mestu Sinjar ne prestaje. I dalje je nebrojano žena zarobljeno u rukama IS. Za njihovo oslobođenje potrebna je nacionalna i međunarodna solidarnost.

Takođe je Specijalna komisija Ujedinjenih nacija u svom izveštaju od 16. juna 2016. godine događaje iz Sinjar-a nazvala genocidom i zločinima protiv čovečnosti. Mi ćemo nastaviti našu borbu sve dok svima odgovornima ne bude suđeno i dok ne plate za svoje zločine.

Zbog toga pozivamo na Međunarodni dan akcija protiv femicida i genocida u okviru druge godišnjice napada Islamske države na Jezide iz Sinjar-a, 3. avgusta 2016. godine, na javnim mestima, a pogotovo ispred predstavništava Ujedinjenih nacija. Time pozivamo da UN prepozna femicid izvršen od strane Islamske države u Sinjar-u. Pripadnice ženskog kurdskog pokreta će organizovati minute ćutanja i proteste u različitim delovima Kurdistana i Evrope tokom tog dana. Pozivamo vas da nam se pridružite i podignete glas za slobodu Jezidi žena svojim akcijama.