Sud je pravilno postupio kada nije priznao brak 14-ogodišnje devojčice

Fotografija: Shutterstock/Oleg Elena Tovkach

EVROPSKI SUD za ljudska prava ustanovio je da su švajcarske vlasti pravilno postupile kada su odvojeno razmatrale zahteve za azil jednog avganistanskog bračnog para.

Ovaj par, identifikovan kao gospođa Z.H. i gospodin R.H, tvrdio je da taj čin predstavlja kršenje člana 8 (pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života) Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Švajcarske vlasti nisu smatrale da je par legalno u braku, jer je venčanje obavljeno kada je devojčica imala samo 14, a dečko 18 godina.

Par je rođen u Avganistanu 1996. i 1992. godine, a žive u Ženevi.

Oni su u Švajcarsku ušli preko Italije i, predstavivši se vlastima kao bračni par, podneli zahtev za azil u septembru 2011. godine. Prema sopstvenim rečima, venčali su se na verskoj ceremoniji u Iranu 2010. godine.

Njihov zahtev za azil odbijen je u decembru 2011. i martu 2012. godine. Migracione vlasti smatrale su da je, u skladu sa zakonom Evropske unije, Italija odgovorna za ispitivanje njihovog zahteva za azil jer je prva EU zemlja u koju su oni ušli.

Evropski sud za ljudska prava istakao je da su, u kasnijem žalbenom postupku, domaći sudovi potvrdili odbacivanje njihovog zahteva za azil, zaključivši da par nije dostavio potvrdu o sklopljenom braku.

Bez obzira na to, brak nije mogao biti priznat u Švajcarskoj jer je u Avganistanu zakonom zabranjen brak ženama mlađim od 15 godina starosti.

Protiv zakona

Osim toga, brak ovog para nije bio kompatibilan sa švajcarskim zakonom, s obzirom na to da je seksualni odnos sa detetom mlađim od 16 godina u Švajcarskoj zločin.

U takvim okolnostima, devojčica se nije mogla smatrati članom muškarčeve porodice po zakonu Evropske unije, i oni nisu mogli ostvariti pravo na porodični život po Evropskoj konvenciji.

Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da su švajcarski sudovi morali da presude na osnovu “značaja koji se pridaje zaštiti dece, i negovanju bezbednog porodičnog okruženja”.

Muškarac je proteran u Italiju 4. septembra 2012. godine, ali se ilegalno vratio u Švajcarsku nekoliko dana kasnije. Njegov zahtev za azil je na kraju odobren.

 

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:

http://www.thejournal.ie/swiss-court-right-to-not-recognise-marriage-of-14-year-old-girl-2489490-Dec2015/