Takmičenje za najbolji strip i karikaturu - Pobednici

UN Women, je zajedno sa Evropskom komisijom, Belgijskom mrežom za razvoj i saradnju i UNRIC-om, organizovao takmičenje za najbolji strip i karikaturu na temu rodne ravnopravnosti u 2015. godini. Pozvani su mladi evropski crtači, karikaturisti i studenti umetnosti, između 18 i 28 godina starosti, da predstave svoje viđenje ženskih prava i rodne ravnopravnosti kroz stripove ili karikature. Stripovi i karikature nisu smeli da sadrže reči. Finaliste je odabrao žiri sastavljen od profesionalnih karikaturista, eksperata za rodnu ravnopravnost i eksperata za komunikacije.

Predstavljamo vam pobednike i polufinaliste.

PRVO MESTO - Emilio Morales Ruiz, Španija


Emilio je rođen u Huelvi, u Španiji. Još od ranog detinjstva voleo je sve što je povezano sa umetnošću. Studirao je komunikaciju masovnih medija na univerzitetu Malaga, i univerzitetu Salamanka, i ima diplomu iz publiciteta Univerziteta Kadiz, u Lisabonu, u Portugaliji. Emilio radi kao grafički dizajner i slobodnom rukom radi crteže, koji obuhvataju ilustracije, logotipe, postere i dizajn za različite kompanije. Radio je dekorativne ilustracije unutar klubova i centara u Španiji i Velikoj Britaniji.

Šta za mene predstavlja rodna ravnopravnost: Rodna ravnopravnost je neotuđivo pravo. Rodna neravnopravnost je, stoga, realnost koju smesta moramo da promenimo.

O mom stripu: Rodna neravnopravnost je još uvek vidljiva danas. Čak i najmanji potezi su važni koraci u rešavanju ovog globalnog problema.

 

DRUGO MESTO - David Ibanjez Bordajo, Španija

David je rođen u Jekli, u Španiji, 1988. godine. Diplomu tehničkog specijaliste za umetnost i dizajn dobio je 2009. godine u školi za umetnost i dizajn u Mursiji. David ima i master diplomu iz obrazovanja sa Univerziteta Mursija. Trenutno radi kao honorarni ilustrator za kompanije i štampane medije, dok nastavlja svoj istraživački interes u oblasti interkulturalnog obrazovanja.

Šta za mene predstavlja rodna ravnopravnost: Rodna neravnopravnost predstavlja jedan od najvećih izazova našeg vremena. Kao učitelj, verujem da obrazovanje ima moć da promeni stvari. Nadam se da će, uz pomoć odgovarajućeg obrazovanja, kreativnosti i osećaja odgovornosti, buduće generacije moći snažnije da krenu u rešavanje ovog i drugih problema koji ugrožavaju održivi razvoj i ljudsku sreću: čvrsto verujem u dečiju moć da prevaziđu prepreke koje trenutno deluju skoro nesavladivo.

O mom stripu: Prestani da pričaš priče, ti imaš super moć!

 

TREĆE MESTO - Samuel Akinfengva Onjusa, Španija

Samuel je rođen u Saragosi, u Španiji, 1987. godine. Umetnost i slike su na njega imale uticaja još od ranog detinjstva. Samuel ima diplome iz umetnosti, kao i iz dizajna i ilustracija iz umetničke škole u Saragosi. Od 2009. godine radi kao ilustrator za različite kompanije u Španiji. Takođe radi i kao grafički dizajner, izrađuje postere i korporativne dizajne. Samuel je osvojio veliki broj nagrada za svoje postere.

Šta za mene predstavlja rodna ravnopravnost: Rodna ravnopravnost je veoma važan izazov i u neraskidivoj je vezi sa obrazovanjem. Bez obzira na rod ili etničku pripadnost, svi smo ljudska bića i stoga jednaki u svim najvažnijim aspektima. Rodna ravnopravnost je cilj koji mora biti postavljen u umovima ljudi, naročito dece, kako bi mir i harmonija napredovali.

O mom stripu: Moj strip prikazuje odbacivanje i netoleranciju koje žene doživljavaju na razgovorima za posao, gde se ignoriše njihovo obrazovanje ili znanje koje imaju za tu poziciju.

 

Aleksi Sirtola, Finska

Aleksi je rođen u gradu Tampere, u Finskoj, 1987. godine. Crta celog svog života, a sa 12 godina je počeo da pravi stripove. Aleksi je crtao za magazine, takmičenja, i po narudžbini. Trenutno sprema master iz engleske teorije književnosti.

Šta za mene predstavlja rodna ravnopravnost: Uvek sam se identifikovao kao feminista. Smatram da je rodna ravnopravnost jedan od najvažnijih ciljeva koje društvo treba da dostigne, i cilj koji će nam svima koristiti.

O mom stripu: Moj crtež prikazuje kako žene mogu da rade na jednakosti a da ne ugroze svoju ličnost. Cilj jednakosti je univerzalan.

 

Agata Hop, Poljska


Agata je rođena 1995. godine, i trenutno pohađa srednju školu u gradu Suprasl, u Poljskoj. Ona teži da prikaže svoju umetnost kroz veći broj projekata koji obuhvataju ilustracije, stripove, digitalno crtanje i animaciju. Radila je u studiju za animaciju, dizajnirala majice za plesnu radionicu u Grand Teatru u Varšavi, i kreirala logo za teatar Lutke i Ljudi u Bjalistoku.

Šta za mene predstavlja rodna ravnopravnost: Rodna ravnopravnost znači da muškarci i žene imaju mogućnost da dostignu isti nivo uspeha putem jednakog truda.

O mom stripu: Strip prikazuje tužnu realnost današnjice na zabavan način. Dok se muškarac vozi pokretnim stepenicama do uspeha, žena mora da se penje merdevinama, noseći veliki teret.

 

Aitor Lopez Garsija, Španija


Aitor je rođen 1988. godine. Ima diplomu iz primenjene vajarske umetnosti, i studirao je istoriju umetnosti na Univerzitetu Oviedo, u Španiji. Stvorio je brojne umetničke radove, koji obuhvataju stripove, logo i crteže različitih tipova. Aitor je osvojio brojne nagrade za svoj rad, uključujući i nagradu za crtež za dobrotvornu aukciju posvećenu narodu Haitija 2010. godine.

Šta za mene predstavlja rodna ravnopravnost: Rodna ravnopravnost znači da jednog dana više neće biti potrebe da govorimo o ravnopravnosti.

O mom stripu: Rodna neravnopravnost utiče na sve - kako muškarce, tako i žene.

 

Joana Grohulska, Poljska

Joana je rođena u Vongrovjecu, u Poljskoj 1991. godine. Ima diplomu iz umetničkog obrazovanja, Univerziteta Umetnosti u Poznanju. Počela je da studira i dizajn enterijera na istom univerzitetu 2014. godine. Sa drugim studentima, Joana vodi omladinski Univerzitet umetnosti u Poznanju, mesto gde deca i mladi mogu da razvijaju svoju kreativnost.

Šta za mene predstavlja rodna ravnopravnost: Rodna ravnopravnost je nešto prirodno za mene. Svaka osoba, bez obzira na pol, rasu, veru ili ekonomsku situaciju, zaslužuje jednake mogućnosti, i da se prema njoj ophode sa dostojanstvom.

O mom stripu: Žene imaju mnogo snage. One mogu da poprave svet. I, što je još važnije - već to rade!

 

POLUFINALISTI
 

Klara Mar Ernandes Lopes, Španija

Lorens Herfs, Holandija

Olga Šikunof, Nemačka

Jakub Topor, Poljska

Mariola Stahnik, Poljska

Za NVO Atina text prevela Marija Pantelić

Text u originalu možete pronaći ovde:
http://beijing20.unwomen.org/en/get-involved/comic-competition/winners