Trgovina ljudima u Evropi povećana za 18 odsto

Trgovina ljudima u Evropi povećana je za 18 odsto u periodu 2008-2010. u odnosu na prethodne godine, a ukupno 23.632 osobe su bile žrtve trgovine ljudima, saopštila je u ponedeljak Evropska komisija. 

Međutim, u posmatranom periodu je za 13 odsto smanjen broj procesuiranih slučajeva trgovine ljudima, piše u izveštaju Evropske komisije. 

Većina žrtava trgovine ljudima su žene (68 odsto), potom muškarci (17 odsto), devojčice (12 odsto) i dečaci (tri odsto), dodaje se u izveštaju. 

Od Evropljana, žrtve trgovine ljudima su uglavnom građani Rumunije i Bugarske, dok su izvan EU često stanovnici Nigerije i Kine. 

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem izrazila je razočaranost što se, i pored alarmantnih podataka, "samo u nekoliko zemalja primenjuju zakoni za borbu protiv trgovine ljudima" i pozvala na poštovanje tih zakona. 

"Teško je zamisliti da u slobodnim i demokratskim zemljama EU desetinama hiljada ljudskih bića može da bude uskraćena sloboda i da su eksploatisani...Ali, to je tužna istina, a trgovina ljudskim bićima je svuda oko nas, bliža je nego što to mislimo", rekla je komesarka Malmstrem. 

U izveštaju se podvlači da je samo šest od 27 zemalja članica EU u potpunosti integrisalo Direktivu o borbi protiv trgovine ljudima u svoje zakone i pored činjenice da je rok za to istekao 6. aprila 2013. godine.