U Ambasadi Francuske na Dan ljudskih prava o prevenciji seksualnog iskorišćavanja i prostitucije

Učesnici Okruglog stola održanog danas u Ambasadi Francuske u Beogradu povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava skrenuli su pažnju na probleme seksualnog iskorišćavanja i prostitucije u Srbiji, uz osvrt na iskustva francuskog abolicionizma.

Ambasador Francuske u Beogradu Žan-Luj Falkoni je rekao da tema trgovine ljudima i zaštite ljudskih prava, kao i problemi seksualnog iskorišćavanja i prostitucije iziskuju razumevanje.

Ambasada Francuske u Beogradu je angažovana na tim pitanjima, rekao je Falkoni, uz ocenu da će današnja diskusija biti od koristi u okviru prevencije seksualne eksploatacije.

Falkoni, koji je bio i ambasador Francuske u Beču, gde je sedište Kancelarije UN za suzbijanje narkotika i kriminala (UNODC), preneo je da je imao prilike da se bavi pitanjima borbe protiv trgovine ljudima i kroz saradnju sa ljudima koji su u tu borbu uključeni u Srbiji.

On je skrenuo pažnju na video koji može da se pogleda na kanalu Jutjub "Et tout le monde s'en fout" i koji ukazuje na problem seksualnog iskorišćavanja maloletnika. Film je uradjen u saradnji Stalnog predstavništva Francuske pri UN u Beču i "Fondation Selles" koja se bavi problemom seksualne eksploatacije.

Direktorka Udruženja gradjana Atina Marijana Savić ocenila je da su pitanja prostitucije, seksualnog iskorišćavanja i nasilja nad ženama par ekselans pitanja ljudskih prava.

Navodeći da je potrebno postaviti cilj visoko i otvoriti diskusiju o temi prostitucije i nasilja nad ženama, Savić je rekla da tu diskusiju vidi i kao korak napred ka usvajanju zakonskog okvira.

Jedan od ciljeva okruglog stola "Prevencija seksualnog iskorišćavanja i prostitucije u Srbiji Iskustva francuskog abolicionizma" jeste podizanje kapaciteta relevantnih aktera u Srbiji da adekvatno razumeju različite aspekte prostitucije i potrebu za njenom daljom regulacijom.

Tema okruglog stola bila je i pokretanje dijaloga i izrada preporuka za dalje postupanje i usmeravanje u pogledu prevencije.

U današnjoj diskusiji predstavljene su francuske prakse i iskustava u oblasti prevencije seksualnog iskorišćavanja i prostitucije, a učesnice okruglog stola bile su francuska parlamentarka i bivša ministarka za porodicu, decu i ženska pitanja Lorans Rosinjol i zagovornica usvajanja abolicionističkog zakona i poslanica u vreme usvajanja zakona Mod Olivije.

Na panelu su govorili i direktorka nevladine organizacije za podršku žrtvama trgovine ljudima i prostitucije "Pokret gnezdo" Stefani Karadek i Fransoa Rok, direktor nevladine organizacije ACJE91 koja radi sa kažnjenim klijentima u prostituciji.

Zakon koji zabranjuje kupovinu seksualnih usluga stupio je na snagu u Francuskoj aprila 2016. godine.

Taj francuski zakon usmeren je na kažnjavanje korisnika usluga, a ne prostitutki, i predvidja novčanu kaznu od 1.500 evra koja može da dostigne i 3.750 evra u slučaju ponavljanja prekršaja.

Tekst u originalu možete čitati putem linka: https://beta.rs/vesti/drustvo-vesti-srbija/120433-u-ambasadi-francuske-na-dan-ljudskih-prava-o-prevenciji-seksualnog-iskoriscavanja-i-prostitucije