U vranjskom teatru izvedena predstava "Koštana"

Foto: Vranjski plus

Omladinska scena vranjskog teatra izvela je segment predstave ”Кoštana’’, Borisava Stankovića, u režiji Dragana Živkovića Durgeta. Reč je segmentu koji živo opisuje prinudni brak kroz tragičnu sudbinu glavne junakinje, koju na silu i protiv volje udaju. Performans su organizovali Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja u partnerstvu sa Udruženjem građana Atina, i u saradnji sa pozorištem “Bora Stanković.

Gradska većnica i predsednica Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima, Danijela Milosavljević istakla je da je u svetu, prema podacima UNICEF – a iz 2014. godine, preko 700 miliona žena u prinudnim brakovima, kao i da od tog broja trećina ima manje od 15 godina. ,,Sam taj podatak pokazuje koliko mnogo žena u svetu nema pravo na izbor i ispoljavanje svoje slobodne volje za stupanje u brak, već je eksploatisano i u tom pogledu. Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima deluje, pre svega, preventivno, tako da smo na ovaj način želeli da ukažemo i na problem prinudnih brakova. Mreža postoji od 2013. godine i tu je da pruži podršku svakome ko ima problem u vidu bilo kakve vrste eksploatacije. Želimo da naši sugrađani znaju na koji način mogu da se zaštite i od koga da traže pomoć i podršku. Lokalnu mrežu čine sve relevantne institucije grada Vranja koje mogu adekvatno da reaguju ukoliko dođe do bilo kakvog oblika trgovine i eksploatacije ljudi, ’’ istakla je Danijela Milosavljević. Aktivnost Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima podržali su i zamenica gradonačelnika Zorica Jović, predstavnici udruženja okupljenih oko ove organizaije i vranjski teatar, a posebne gošće bile su žene iz Кosovske Кamenice.

U Srbiji po ovom pitanju deluje i Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova (osnovana 2019. godine) koja je pokrenula kampanju „Dečiji brak nije romska tradicija“. Kampanja je usmerena ka podizanju svesti javnosti o ovom problemu u čijem je korenu prvenstveno ekstremno siromaštvo, a ne tradicija, niti običaji, kako se neretko navodi u javnosti. Nacionalnu koaliciju za okončanje dečijih brakova između ostalih, čine predstavnici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Nišavskog, Mačvanskog, Jablaničkog i Južnobanatskog upravnog okruga, skupštinskih odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, kao i prava dece, Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Grada Beograda, udruženja civilnog društva Bibija, Ternipe, Udruženja Roma Novi Bečej, Udruženja Romkinja Osvit, Praksis, Indigo, Atina, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, UNICEF, UNFPA i UNHCR.

Više o samom događaju koji se odigrao u Vranju možete čitati putem linkova:

https://vranjskaplustv.rs/2021/06/05/u-vranjskom-teatru-izvedena-predstava-kostana/

https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3702735/decji-brakovi-su-povreda-ljudskih-prava-najcesce-zrtve-romi