Blic: "Nesalomiva! Može li Mira Trailović da bude primer ženama danas?"

NESALOMIVA! Može li Mira Trailović da bude PRIMER ŽENAMA DANAS
Tatjana Nježić  07.03.2019. 17:00

Među tim silnim muškarcima u vlasti, uspevala je da postigne svoje ciljeve uz eleganciju i osmeh. A koliko je to sve nju koštalo, to samo ona zna, rekla je Svetlana-Ceca Bojković.

U kasnim popodnevnim satima 5. marta u Bitef teatru, u organizaciji ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, upriličena je panel diskusija o Miri Trailović i položaju savremene žene danas.

Otvarajući skup, ambasador SAD u Srbiji, njegova ekselencija Kajl Skot je, obraćajući se na srpskom, između ostalog rekao: "Mira Trailović je bila inovator i neko ko je težio da kroz dramsku umetnost proširi horizonte svog naroda. (…) Došla je na skandaloznu ideju da pre 50 godina dovede američki mjuzikl 'Kosa' u Beograd. Predstavljala je živi temelj za predivan kulturni most koji zbližava naše dve zemlje. Otelotvorenje slobodarskog duha."
Takođe je napomenuo da se u SAD ne slavi samo 8. mart kao Dan žena, već je čitav mesec njima posvećen, pomenuvši nekoliko žena koje su ostavile traga u istoriji a povezivale su Ameriku i Srbiju.

Prikazan je video-spot o Miri Trailović "Vi ste svet", a Svetlana-Ceca Bojković je, između ostalog, kazala:

- Bila je fascinantna pojava. Svet je dovodila ovde, nas vodila u svet. Sposobna, energična, ispred svog vremena. Uzdignute glave nosila je i svoje ženske atribute. Među tim silnim muškarcima u ondašnjoj vlasti uspevala je da postigne svoje ciljeve uz eleganciju i osmeh. Osetljiva i senzibilna, bila je nesalomiva, a koliko je to sve nju koštalo, to samo ona zna. Nije bilo lako napraviti takve korake kakve je ona napravila. Bila je okrenuta novom, modernom, avangardnom, a istovremeno zdušno prihvatala tradicionalno. Bila je poliglota, a Mihiz je govorio da Mira ume da govori i jezik koji ne zna, i da se razume s onim s kim razgovara - kazala je Ceca Bojković, između ostalog parafrazirajući Mirine reči da će biti srećna kad je oni koji dolaze prevaziđu kvalitetom.
O položaju žene (danas i ovde) govorile su Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost, Sanja Popović Pantić, predsednica Asocijacije poslovnih žena Srbije, Marijana Savić, osnivačica NVO Atina, ali niko nije ni spomenuo Zakon o radu kao ključni momenat koji određuje uslove života, niti šta je sve (omraženi) socijalizam uradio za ženu i njen položaj, što je i poraženo i pogaženo, a o čemu danas može samo da se sanja.

Tekst u originalu možete čitati putem linka: https://www.blic.rs/kultura/vesti/nesalomiva-moze-li-mira-trailovic-da-b...