Kako smo male lokalne pekare iz kraja dosle do sedista Ujedinjenih nacija

Fotografija: Arhiva UG Atina

Kako smo male lokalne pekare iz kraja došle do sedišta Ujedinjenih nacija 

Atina Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika nasilja nad ženama osnovala je 2015. godine socijalno preduzeća Bagel Bejgl. Potrebu da se stecena znanja i iskustva podele dalje Atina ce prezentovati na seminaru koji ce u 18. aprila organizovati u Beogradu. Predstavnici i predstavnice 10 organizacija civilnog drustva imace priliku da cuju iz prve ruke kako od ideje doci do socijalnog preduzeća. 

Na seminaru će biti predstavljeni osnovni koraci u pokretanju socijalnog preduzeća, formulisanja ideje, predstavljanja priče, postavljanja osnovne delatnosti rada, kreiranje sopstvenog identiteta preduzeća, ispitivanja tržšišta i ravnopravno učešće sa drugim relevantnim akterima. 

Celokupna prica o socijalnom preduzetništvu biće bice pracena iskustvom socijalnog preduzeća Bagel Bejgl. Jedna od osnivacica Bejgla, Marijana Savic, pricace kako smo od ideje da putem male lokalne pekare iz kraja koja ima za cilj da podrži žrtve trgovine ljudima došle do sedišta Ujedinjenih nacija i primile  #WEEmpower nagrada za napore u unapređivanju ciljeva održivog razvoja i poboljšanju položaja žena i devojčica u našem društvu ali i globalno. Marijana ce podeliti viziju naseg preduzeca i ideje koje imamo za buducnost. Koleginica Milica Calija, koja vodi preduzece Andjeli, takodje ce svojim iskustvima obojiti ovaj seminar.

Cilj seminara je razmena iskustva, sirenje ideje o socijalnom preduzetništvu kao jedan od načina da se pruži podrška ljudima koji su u stanju potrebe, sto i jeste jedna od glavnih pokretaca ekonomije u mnogim zemljama Evrope i sveta.

Atina ce ovaj trening sprovoditi u okviru programu ekonomskog osnazivanja za koju podrsku pružena UN Women.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti", koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije. Stavovi u ovom tekstu pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Ujedinjenih nacija, ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija. Projekat je deo inicijative za podršku ženskom preduzetništvu, ženama u ruralnim područjima, smanjenje diskriminacije na tržištu rada i prilikom zapošljavanja i podsticanje dijaloga o značaju ekonomskog osnaživanja žena i razmene znanja i informacija među ženama preduzetnicama.