Maloletne devojčice najčešće mete

Maloletne devojčice najčešće mete

Autor: juGmedia Objavljeno: 15.10.2021.

Prihvatilištu žrtava nasilja u porodici trenutno se nalazi jedna žrtva trgovine ljudima. Ovaj problem nije nešto što se dešava tamo negde, dešava se i ovde i do sada smo identifikovali 11 žrtava trgovine ljudima u našem gradu i bitno je naglasiti da lokalni tim radi pre svega na prevenciji, na ovakvim i sličnim predavanjima, naročito namenjenim deci završnih razreda srednjih škola jer je to najviše ugrožena populacija, rekao je danas direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu Predrag Momčilović.

Momčilović je istakao da je njihov koordinacioni tim sastavljen iz više nadležnih institucija i svaka radi u domenu svoje nadležnosti, što daje dobre rezultate i prepoznato je od strane Ministarstva i Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima sa kojima su prvi potpisali sporazum o saradnji. 

Inače, u saradnji Lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima i organizacije „Atina“ danas je u svečanoj sali Gimnazije održana tribina posvećena ovoj temi.  Tribina je u održana u susret Evropskom danu borbe protiv trgovine ljudima koji se obeležava 18. oktobra, a pored predstavnika navedenih institucija, predavanju su prisustvovali učenici završnih razreda Gimnazije i Ekonomske škole.

U ime lokalne samouprave grada Leskovca na konferenciji za medije održanoj nakon tribine obratila se član Gradskog veća Brankica Stamenković i kazala da nažalost na globalni fenomen trgovine ljudima nije imuna ni naša zemlja, pa ni naš grad.

„Iz tog razloga je i odlukom Gradskog veća i gradonačelnika Gorana Cvetanovića, novembra meseca 2013. godine, formiran je ,,Lokalni koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima Leskovac“ čija je uloga pre svega da preventivno deluje, ali i da pruža adekvatnu zaštitu žrtvi trgovine ljudima. S obzirom na to da je borba protiv trgovine ljudima deo socijalne zaštite, želim da napomenem da grad Leskovac izdvaja velika sredstva za oblast socijalne zaštite, te je u 2021. godini predviđeno preko 214 miliona dinara za ovu namenu. Pored finansiranja mnogih ustanova, organizacija, udruženja koja pružaju usluge socijalne zaštite, sredstvima grada se finansira i rad Lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima“, istakla je Stamenkovićeva.

Ispred NVO „Atina“ govorila je Jelena Hrnjak koja je naglasila da što se tiče 2021. godine u Srbiji je identifikovano 34 žrtve trgovine ljudima, od toga 10 žrtava su maloletne devojčice koje su eksploatisane u svrhu seksualne ekploatacije, radne, primoravane za vršenje krivičnih dela i to je jedan pokazatelj da devojčice jesu u velikoj meri te koje su dosta ugroženije i na meti trgovca ljudima.

„Broj osoba koje se identifikuju bi trebalo da se poveća i da se ojača u smislu formiranja i kreiranja većeg broja usluga koje bi se nudile žrtvama trgovine ljudima kako bi se one oporavile što lakše i brže“, smatra Hrnjak.

Foto: Gradski sjat grada Leskovca

Tekst u originalu možete čitati na linku: https://jugmedia.rs/jedna-zrtva-trgovine-ljudima-smestena-u-leskovackoj-...