Podržite braniteljke ljudskih prava - priključite se digitalnom pačvorku

29. novembar je Međunarodni dan braniteljki i branitelja ženskih ljudskih prava, proglašen 2013. godine rezolucijom Ujednjenih nacija, kako bi se prepoznali izazovi i napori sa kojima se suočavaju aktivistkinje i aktivisti koji širom sveta aktivno rade na poboljšanju položaja žena.

Braniteljike ženskih ljudskih prava kao i ostali branioci ljudskih prava, suočavaju se sa različitim rizicima, ali kao žene moraju se boriti i sa rodno specifičnim nasiljem koje uključuje: mizogine stavove, pretnje seksualnim napadom, ograničavanje putovanja, manjak zaštite i pristupa pravdi, - zatvaranje,ubistva, rodne stereoptipe koji preispituju njihov javni angažman ili njihovu seksualnost i slično. Meta napada nisu samo braniteljice, već često i njihove porodice i bliža okolina, ne bi li se obeshrabrile od daljeg delovanja.
Jedna od zanimljivih akcija kojom možete pokazati podršku braniteljkama ženskih ljudskih prava, neumornim aktivistkinjama je i digitalni pačvork solidarnosti.  Napravite fotku koja izražava nadu, snagu i solidarnost. Posvetite je jednoj braniteljki ili organizaciji ili jednostavno uputite podršku svima koje se nalaze na ovom izazovnom zadatku. Podelite svoju poruku kao deo digitalnog pačvorka!
Godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u Srbiji, koji ujključuje i pitanje položaja braniteljki i branitelja, a koji priprema organizacija Civil Rights Defenders, možete pročitati ovde.