RTS: Trgovci ljudima uglavnom su poznati žrtvi

Posle trgovine oružjem i drogom, trgovina ljudima jedan je od najunosnijih ilegalnih poslova. Najčešće žrtve su deca i žene. Od više desetina hiljada do nekoliko miliona ljudi u svetu u opasnosti je da postane žrtva te trgovine. U Srbiji je, od početka godine, otkriveno 25 žrtava trgovine ljudima. Na Evropski dan borbe protiv trgovina ljudima šalje se poruka građanima, da su obavezni da prijave to krivično delo.

Devojke i žene koje su uspele da izađu iz lanca trgovine ljudima navode da su u to uvučene veoma mlade i da su na ulici provodile i po 15 sati.

"Radimo na otkrivanju, radi procesuiranja još jednog predmeta, gde su žrtve sa našeg terena, a u pitanju je krivično delo sa inostranim elementima, jer su naša deca bila predmet odvođenja u inostranstvo, gde su bila predmet i radne i seksualne eksploatacije", objašnjava Danijela Trajković iz Višeg javnog tužilaštva.

Iskusniji prepoznaju pravu nameru npr. iza oglasa za posao u kojima se za rad traže isključivo devojke i žene. Mladim devojkama nije lako da spoznaju šta se krije iza obećanja.

"Ako vi imate neku devojku ili devojčicu koja nije završila ni osnovnu ni srednju školu, ako vi vidite devojčicu o kojoj njena porodica ne brine, ona je vrlo lak plen za svakog trafikera koji se u principu najviše i upuštaju u takve priče", navodi Jelena Hrnjak iz Udruženja "Atina".

Odrasle osobe život gura u rizične situacije. Odlazak na rad u inostranstvo, da bi obezbedili porodicu ili otplatili dugove, mnogi su skupo platili.

"Kada krenete u inostranstvo, pored pasoša, kopirajte osnovnu stranu, pa do toga, ako tražite posao ili šta god, dođite kod nas da proverimo da li postoji ta organizacija, ta firma ili preduzeće gde ste se prijavili, a posao ili gde želite da se prijavite za posao", navodi Beba Kanački iz Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima.

Sigurna kuća za žrtve trgovine ljudima u Srbiji, prethodne godine pomogla je 76 osoba, 71 su bili državljani Srbije.

"Mi moramo i dalje da radimo na tome, klasičan lek za tako nešto ne postoji pošto je to vrlo kompleksna kriminalna radnja, ali svakako prevencija, edukacija jeste jedan od načina", navodi Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Društvo treba da ima razvijenu svest i da svako ko ima saznanje da je neko žrtva trgovine to prijavi. Sama žrtva će to teško učiniti. Trgovci ljudima uglavnom su poznati žrtvi. Poznati su i policiji, imaju pozamašan dosije i neretko ponovljeno krivično delo. Zabrinjava, međutim što u svetu samo jedan odsto njih stigne zaslužena kazna.

Tekst i video u originalu možete pogledati putem linka: https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3703866/trgovci-ljudima-uglavnom-su-poznati-zrtvi.html