#SheCounts! Osnažujemo devojčice da same odlučuju

Ove godine, UNFPA pokreće uzbudljivu kampanju #SheCounts, koja se zalaže za isticanje vrednosti žena i devojčica, za rodnu ravnopravnost i ukidanje štetnih praksi. #SheCounts kampanja ima za cilj da promeni destruktivne stavove i prakse koje ne vrednuju devojčice i da postigne ravnopravnost u društvu. Snaga kampanje je i u pružanju podrške godišnjem izveštaju o stanju svetskog stanovništva (SWOP 2020) koji je objavljen nedavno.

Srbija je takođe deo ove globalne inicijative, a takođe i UNFPA Srbija kao i NVO Atina.

Od 2015. godine, UNFPA podržava NVO Atina u radu sa ženama i devojčicama iz migrantske populacije u Srbiji, kako bi im bila pružena zaštitu i sve potrebne informacije, i kako bi se osećale bezbedno. Pored toga, podržani su napori da se devojčice širom države osnažuju u razmeni informacija, izgradnji veština, i uslugama koje su im potrebne da bi bile zdrave, obrazovane i bezbedne, pomažući im da uspešno stupe u odraslo doba.

Jedno od lica koje je direktno podržalo #SheCounts kampanju u Srbiji je i žena migrantkinja Golnuš, zajedno sa ćerkom Golšifte. Rasprostranjeno je uverenje da su devojčice vrede manje od dečaka, što ih izlaže pritiscima i štetnim praksama. Golnuš razmišlja potpuno suprotno; ona želi da njena ćerka Golšifte živi nezavisno i sama odlučuje o svom životu. Kada razmišlja o budućnosti svoje ćerke, Golnuš oseća optimizam. „Želim da ona sama odlučuje, da postigne sve što želi u životu. Šta god i gde god to bilo“.

Napori da se stane na put šteti koja se nanosi ženama i devojčicama, i promoviše jednakost, dodatno su pojačani prošle godine na Samitu u Najrobiju, gde se srpska delegacija obavezala da će eliminisati štetne prakse do 2030. godine, promenom Porodičnog zakona i daljim radom na sprečavanju dečijih brakova. Koleginica Zorana Parezanović iz organizacije Atina bila je jedna od članica delegacije Republike Srbije na Samitu u Najrobiju koji su u partnerstvu organizovale vlade Kenije i Danske i Populacioni fond Ujedinjenih Nacija - UNFPA. “Samit je pokazao obnovljenu viziju, i motivisanu zajednicu koja želi da deluje i menja trenutno stanje. Zajedno možemo da narednih deset godina načinimo decenijom rezultata za žene i devojčice, zadržavajući njihova prava i izbore u središtu svega što radimo”, rekla je izvršna direktorka Populacionog fonda UN (UNFPA), dr Natalija Kanem.

Pogledajte i mnoge druge pozitivne poruke pod heštegovima #SheCounts, #AgainstMyWill i #SWOP2020.

Pridružite nam se i poručite celom svetu #SheCounts