Svaka druga devojka preživela nasilje u digitalnom prostoru

Aktivistkinja Mila Cvetićanin, učenica četvrte godine Politehničke škole iz Subotice, deli svoja iskustva u prevenciji digitalnog nasilja nad devojkama

Izvor: Subotica.com

Aktivistkinja Mila Cvetićanin, učenica četvrte godine Politehničke škole iz Subotice, podelila je tokom predstavljanja istraživanja o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom prostoru "Ispred ekrana" u Subotici, svoja iskustva u sprovođenju akcija u okviru Kluba Sa devojkama i za devojke, koje je osnovala organizacija Atina.

Ona je delivši svoje oduševljenje, pozvala sve devojke da se uključe u slične akcije. Milin iskren govor o iskustvu rada sa mentorkama naišao je na odobravanje svih pristunih, kao i o organizacija akcije koja je rezultirala osmišljavanjem inicijative pod nazivom “Ravnopravnost na tržištu rada” koje je imalo za cilj da pokaže da ne treba da postoje muški i ženski poslovi.

Istom prilikom pred pristutnim aktivistkinjama iz Subotice, predstavnicima lokalne samouprave i Kancelarije za mlade predočeni su rezultati istraživanja o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom prostoru pon nazivom "Ispred ekrana" koje je izradila organizacija Atina. Rezultati ovog istraživanja govore o tome da je više od 50 odsto devojaka preživelo neki vid digitalnog nasilja. U  istraživanju, koje je sprovedeno u prvoj polivni godine, učestvovalo je više od 600 učenica srednjih škola iz Subotice, Niša i Beograda. Rezultati istraživanja govore da čak 78 odsto devojaka smatra da u digitalnom prostoru nisu jednako bezbedne kao i mladići.

- Ispitanice su saglasne u oceni da su žene i devojke više izložene digitalnom nasilju nego muškarci i mladići, a kao najčešći razlog ispitanice navode da su devojke i inače češće izložene osudi ukoliko njihovo ponašanje odstupa od nekog uvreženog ili očekivanog obrasca - navodi Zorana Parezanović iz organizacije "Atina" - Oko 80 odsto devojaka je navelo da bi situacije nasilja u digitalnom svetu najpre prijavile bliskim osobama, a svega 10 odsto njih bi se odlučilo da ovaj vid nasilja prijavi nadležnim organima.

Ispitanice su ukazale na to da nedostaju kampanje koje bi se na jasan i funkcionalan način bavile ovom problematikom, te su u okviru istraživanja date preporuke koje imaju za cilj podizanje svesti kod građana o značaju prepoznavanja i adekvatnog reagovanja prilikom digitalnog nasilja.

- Deo tih preporuka odnosi se na tužilaštvo i policiju. Dali smo preporuke o tome koje mere bi se mogle preduzeti kako bi ovi oblici nasilja bili adekvatno sankcionisani. Takođe, dali smo i konkretne preporuke o organizovanju kampanja koje bi se bavile ovim problemom - zaključuju iz UG "Atina".

Rezultati istraživanja "Ispred ekrana" predstavljeni su učenicama subotičkih srednjih škola, a iz Kancelarije za mlade poručuju da se devojkama mora pružiti šansa da govore o ovim problemima.

- Moramo devojkama dati otvoren prostor gde će se čuti njihov glas. Taj glas mora da dopre do svih nas koji se bavimo mladima, dakle do omladinskih organizacija, ali i do lolakne samouprave i svih obrazovnih ustanova - poručuje Njegoš Đukanović, koordinator Kancelarije za mlade.

 

Tekst i slike u originalu nalaze se na linku: https://www.subotica.com/fotografije/kancelarija-za-mlade-predstavljanje...

Takodje još slika informacija se mogu naći putem linka: http://www.atina.org.rs/sr/istra%C5%BEivanje-ispred-ekrana-svaka-druga-devojka-pre%C5%BEivela-nasilje-u-digitalnom-prostoru

Istraživanje o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom prostoru "Ispred ekrana" može se pronaći na linku: http://www.atina.org.rs/sr/ispred-ekrana-istra%C5%BEivanje-o-rodno-zasnovanom-nasilju-u-digitalnom-prostoru

 

Projekat Sa devojkama i za devojke – Podrška lokalnim kancelarijama za mlade u podizanju svesti o rodnoj ravnopravnosti, deo je zajedničkog projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama III“ koji sprovode UNICEF, UN Women, UNFPA i UNDP u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, uz podršku Vlade Švedske.