Trgovina ljudima: Edukacijom protiv eksploatacije

Predstavnica beogradskog Udruženja građana Atina Andrijana Radojčić izjavila ja u četvrtak u Vranju da je Lokalna mreža u Vranju primer kako treba raditi na lokalnom nivou i kako se boriti protiv trgovine ljudima.

- Treba se boriti najpre prevencijom, a zatim i direktnom pomoći i asistencijom.

Lokalna mreža i volonteri su pokazali ogroman napor i inicijativu da podrže ovu temu, željni su znanja i to je grupa kojoj se mi obraćamo i među kojom želimo da širimo svest o ovom problemu – rekla je Radojčić.

 

 
 
 
 

 

Pored prevencije, kako kaže, potrebno je i dalje raditi na zaštiti žrtava trgovine ljudima i njihovom prepoznavanju, naročito u kontekstu izbegličke populacije.

- Žrtva trgovine ljudima može biti svako, ali statistika pokazuje da su to uglavnom žene, odnosno devojčice koje se nalaze na margini našeg društva, zato i ostaju dugo nevidljive – zaključuje Radojčić

Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, u sali zgrade Načelstva u Vranju održan je okrugli sto na temu "Stereotipi o trafikingu", u organizaciji Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja.

Prema rečima potpredsednice vranjske Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima Bebe Kanački, cilj ovog okruglog stola je razgovor sa mladim ljudima o stereotipima i pojmovima koji su vezani za trafiking, a koji su mnogima nepoznati.

- Veoma mi je drago i prijatno sam iznenađena velikim odzivom učesnika.

To znači da ćemo imati o čemu da razgovaramo, a proslavićemo i to što smo dobili kino projektor i platno za volontere Crvenog krsta.

Donator je Udruženje građana Atina iz Beograda koji je partner Lokalne mreže i kome se ovom prilikom zahvaljujem – ističe Kanački.

 

 
 
 
 

 

Prema njenim rečima, u narednom periodu organizovaće se pet radionica u Prihvatnom centru za migrante u periodu od 22. oktobra do 16. novembra, kao i u srednjim školama gde će se organizovati prezentacije kako bi sva deca mogla da se informišu o problemu trgovine ljudima.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici đačkih parlamenta srednjih škola na području grada i volonteri Crvenog krsta Vranje.

Predstavnica đačkog parlamenta Gimnazije Bora Stanković i volonterka Crvenog krsta Melanija Stojilković, smatra da su ovakve prezentacije neophodne, prvenstveno mladim ljudima, ali i ostalim građanima jer je trgovina ljudima zastupljena u svim gradovima, pa i u Vranju.

- Bitno je da se ljudi što više informišu o ovoj temi.

Mnogi nisu svesni koliko je trafiking zastupljen i svi misle da se to ne dešava u njihovom gradu, pa zbog toga ovakve prezentacije treba biti češće organizovane – ističe Melanija.

Predstavnica đačkog parlamenta Medicinske škole Milica Gogić, kaže da prisustvuje današnjoj prezentaciji s ciljem da se što više informiše i da to znanje prenese svojim vršnjacima.

- Smatram da danas treba održavati što više ovakvih skupova jer trgovina ljudima može da bude veoma opasna i svi treba da se uključimo u borbu.

To je zločin koji narušava ljudsko dostojanstvo i ugrožava osnovna ljudska prava i slobode – napominje Milica.

 

 
 
 
 

 

Volonterka Crvenog krsta Tašana Milenković, kaže da je njihov cilj održati što veći broj prezentacija da bi upoznali sugrađane sa problemom trgovine ljudima, kada, gde i zašto se to dešava.

- Želimo da ih upoznamo sa faktorima koji utiču na pojavu rizika od trgovine ljudima i da time pojačamo njihovu bezbednost, da sprečimo i suzbijemo trgovinu ljudima koja je ozbiljan problem – ističe Milenkovićeva.