U Srbiji čak 74 odsto devojčica žrtava nasilja nisu se nikome obratile za pomoć

U Srbiji čak 74 odsto devojčica žrtava nasilja nisu se nikome obratile

J. D.danas 14:25

Foto: Medija centar Beograd

U okviru globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, „Mame su zakon“ i „Putevi edukacije“ organizovali su danas u Medija centru otvoreni razgovor o muškom nasilju nad devojčicama i ženama.

Neposredni povod i temelj za razgovor je nedavno objavljeno istraživanje “Prepoznaj nasilje, reci ne” koje otkriva da je među ispitanicama svaka peta devojčica uzrasta od 13 do 19 godina doživela seksualno nasilje a 74 odsto devojčica žrtava nasilja se nikome nisu obratile.

Tatjana Macura iz “Mame su zakon” istakla je da je mali procenat onih koje su o nasilju progovorile obratilo upravo porodici (11 odsto) zbog čega su ove dve organizacije kreirale brošuru “Slušam, čujem, reagujem” koja ima za cilj da podigne stepen poverenja između roditelja i devojčica.

Reagujući na podatak iz istraživanja da 90 odsto ispitanica misli da o muškom nasilju nad devojčicama i ženama treba pričati u školama, “Mame su zakon” i “Putevi edukacije” će u narednom periodu instistirati kod Ministarstva prosvete, obrazovnih ustanova i drugih institucija da se preduzmu konkretni koraci u tom pravcu.

Kako je ukazano na današnjem skupu u Medija centru, kroz svoje aktivnosti ove dve organizacije mobilisaće javnost i medije u cilju skidanja tabua sa ove teme i pokretanja šireg društvenog dijaloga.

Prostori koji se izdvajaju kao posebno rizični i kompleksni za devojčice žrtve nasilja su škola i onlajn prostor.

Aleksandra Krstić-Jović iz “Puteva edukacije”, navela je da je važno da se dete obrati roditelju za pomoć kao prvoj instanci i da je potrebno osnažiti roditelje da im veruju.

Ona je podsetila da postoji Pravilnik o protokolu o postupanju u slučaju diskriminacije, zlostavljanja i zanemarivanja, koji se odnosi se na sve aktere vaspitno-obrazovnog procesa, te da su u njemu definisani nivoi nasilja i načini postupanja.

Ljupka Mihajlovska, direktorka Centra za studente sa hendikepom i predsednica Saveza za peistupačnost Srbije, ukazala je da je važno da žene koje su u partnerskim odnosima razumeju da svaki vid seksualnog odnosa koji nije naišao na odobrenje nekog od partnera jeste određena vrsta nasilja.

– Sve ono što je rizik za devojčice i žene bez invaliditeta, da dožive nasilje i kakve posledice to nasilje na njih ostavlja je trostruko veći rizik za žene sa invaliditetom i druge žene iz osetljivih društvenih grupa – istakla je Mihajlovska.

Milan Aleksić iz NVO Atina, istakao je da je zabluda to da ne vreba nikakva opasnost iz neposrednog okruženja kao što pokazuje istraživanje koje su sprovele “Mame su zakon” i “Putevi edukacije”.

– S obzirom na iskustvo NVO Atine svih ovih godina, ti podaci iz istraživanja nisu iznenađujući. Nasilje je sveprisutno, pitanje je da li se o njemu adekvatno govori. Preko 40 odsto žrtava bilo je izloženo nekoj vrsti digitalnog nasilja od strane poznatih osoba, pokazalo je naše istraživanje – istakao je Aleksić.

Link ka celom događaju možete naći ovde: https://mc.rs/dogadjaji/otvoreni-razgovor-o-nasilju-nad-devojcicama-i-ze...

Tekst u originalu možete čitati na sajtu lista Danas: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/cak-74-odsto-devojcica-zrtava-nasilja...