Unapređivanje uključivanja ranjivih kroz socijalno preduzetništvo

U Bolonji, od 17. do 24.  juna 2018. godine održan je međunarodni trening “Unapređivanje uključivanja ranjivih kroz socijalno preduzetništvo” organizovan u okviru Ersmus plus programa Evropske Unije. Učescnice/i na  treningu su bili predstavnice/i različitih organizacija civilnog društva iz Maroka, Makedonije, Grčke, Albanije, Italije i Srbije.

Trening je bio usmeren na podizanje kapaciteta i razvoj veština mladih kroz socijalno preduzetništvo, sa fokusom na socijalno uključivanje ranjivih grupa društva. Interaktivne aktivnosti doprinele su podizanju kapaciteta i veština učesnika i učesnica da kroz lični razvoj povećaju kapacitete organizacija iz kojih dolaze. Organizovane su i posete preduzećima u Italiji koji su pored svojih delatnosti posvećeni ispunjavanju i društveno odgovornih ciljeva. Učesnicima su predstavljena preduzeća Corte d’Aibo, Coop up, Incredibol, i L’Altro Spazio.

Na ovom treningu predstavnice Atine su učesnicima približile iskustvo osnivanja i rada socijalnog preduzeća Bagel Bejgl, koje je osnovano za podršku žrtvama trgovine ljudima i drugih oblika nasilja.