Za jači glas građana: Podrška EU civilnom društvu Srbije

Evropska unija je u protekloj deceniji podržala 250 projekata različitih organzacija civilnog društva, istaknuto je na panel diskusiji ,,Za jači glas građana: Podrška EU civilnom društvu Srbije’’, održanoj na štandu Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info centra na Međunardonom sajmu knjuga u Beogradu. ,,U poslednjih 15 godina, Evropska unija je obezbedila oko 30 miliona evra za organizacije civilnog društva u Srbiji. Pomagala je na dva načina – podrškom nevladinom sektoru i jačanju saradnje između države i civilnog sektora’’, rekla je program menadžerka Delegacije EU u Srbiji Svetlana Đukić.

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju koji postoji 22 godine, Borka Pavićević je podsetila da projekti Centra koje je podržala EU afirmišu kritičko mišljenje. ,,Stvaralaštvo, skepsa, diskusija, polemika – to je ono za šta nam Evropska unija pomaže da budemo Evropa’’, zaključila je Pavićevićeva.

Programska menadžerka NVO Atine Jelena Hrnjak podsetila je prisutne na zbrinjavanje migranata u Srbiji. ,,Tada smo shvatili kolika je snaga naših građana u odnosu na sistem koji se sporo menja. Pre tri godine smo predvideli situacije sa migrantima i ponudili rešenje državi da se pobrine za te ljude koji se nalaze u  Srbiji’’.

Programski direktor ,,Transparentnosti Srbija’’ Nemanja Nenadić je istakao da su dobrobiti od projekata višestruke jer omogućavaju da se sprovedu dugoročna i iscrpna istraživanja. ,,Naša organizacija daje konkretne savete i preporuke kako promeniti regulativu. Zato nam je EU od koristi jer neke od tih stvari državne institucije ne žele da sprovedu i preko EU ih namećemo kao temu’’.

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije počela je sa radom 2011. godine. V.D. direktora Kancelarije Žarko Stepanović je istakao da je EU od starta prepoznala njen značaj I podržala izradu Strategije za sardnju sa civilnim društvom za koju očekuje da do kraja godine bude usvojena. ,,Kancelarija je otvorila mogućnost organizacijama civilnog društva da daju predloge I oko 400 nevladinih organizacija je svojim sugestijama učestvovalo u procesu izrade strategije’’, istakao je Stepanović.

U Srbiji trenutno postoji više od 27 hiljada udruženja, fondacija i zadužbina.