Švajcarska ministarka u poseti Atini i Bejglu

Simoneta Somaruga, ministarka policije i pravde Švajcarske, prilikom svoje posete Beogradu bila je i gošća NVO Atina i našeg socijalnog preduzeća Bejgl radnje.

Njene sfere interesovanja bile su vezane za funkcionisanje samog programa sveobuhvatnog socijalnog uključivanja žrtava trgovine ljudima koje Atina sprovodi, kao i za stanje vezano za izazove koje trgovina ljudima u Srbiji sa sobom nosi. Sastanku su prisustvovali i predstavnici švajcarske amabasade u Srbiji, švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) kao i nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima iz Ministarstva unutrašnjih poslova Mitar Đurašković.

Ministarka Somaruga pokazala je veliku zainteresovanost za poziciju organizacija civilnog društva u Srbiji, kao i za poštovanje ljudskih prava naročito ugroženih grupa u našem društvu. Predmet razgovora bila je i pozicija žena u srpskom društvu, kao i razgovori o različitim praksama koje mogu pospešiti njihov položaj u društvu, a naročito žena izbeglica i migrantkinja.

Predstavnice Atine pozdravile su ovaj susret, razmenu koja je iz njega proistekla i najavile odlazak u Švajcarsku, gde će se susresti sa različitim predstavnicima i akterima koji se bave zaštitom migranata i izbeglica u kantonu Bern koji je i podržao udruženje Atina u svojim aktivnostima.