Bagel Bejgl nije pekara, već vizija budućnosti

Ilustracija Marija Matić Dobre brlje

Bagel Bejgl nije pekara, već vizija budućnosti

Jelena Hrnjak o hrabrosti i ženskom socijalnom preduzetništvu

“Mnogo ljudi to ne zna, ali Bagel Bejgl je deo napora UG Atina da obezbedi ekonomsku budućnost i održivost svojih programa koji se bave socijalnim uključivanjem žrtava trgovine ljudima i ostalih vidova eksploatacije. U aprilu 2014. godine, otvorile smo socijalno preduzeće. kao mesto koje će našim sugrađankama i sugrađanima ponuditi jedinstveni ukus bejgl peciva, ali i otvoriti prostor za ekonomsko osnaživanje naših korisnica kroz programe obuke i dokvalifikacije, i finansijski pomoći dalji rad NVO Atina. Bagel Bejgl predstavlja Atinin korak ka afirmaciji i razvoju socijalnog preduzetništva, koje je našem društvu više nego potrebno.

Kako Bagel Bejgl doprinosi našem društvu?

  • Bagel Bejgl je socijalno preduzeće čiji se profit koristi za finansiranje programa podrške žrtvama trgovine ljudima.
  • Bagel Bejgl je mesto gde korisnice naših programa stiču znanja i veštine koji im pomažu da dođu do zaposlenja.
  • Bagel Bejgl podržava koncept zdrave i sveže hrane, od lokalnih namirnica, bez aditiva.
  • Bagel Bejgl podržava žensku i komšijsku solidarnost.
  • Bagel Bejgl je mesto na kome je borba za pravednije društvo ukusna.
  • Bagel Bejgl predstavlja dobar model razvoja malih biznisa i doprinosi smanjenu siromaštva posebno ugroženih socijalnih grupa.

Mi smo jako ponosne na Bagel Bejgl. Na svaku ženu koja se odvažila i koja je uložila deo sebe, ne samo u Bejglu već i u Atini. Ponosne smo što je Bagel Bejgl uspeo da postane profitabilan biznis koji raste i razvija svoje proizvode i usluge. Do sada je kulinarskom zanatu u njemu obučeno preko 50 korisnica Atininih programa. Posebno radimo na razvoju usluge keteringa koji su isprobale mnoge naše poznate firme, banke, organizacije i institucije i njihova podrška predstavlja ključ uspeha i daljeg razvoja našeg socijalnog preduzeća. Pozivamo i vas da se pridružite i date svoj doprinos borbi za pravedno društvo jednakih, tako što ćete promovisati rad našeg preduzeća i uživati u našem ukusnom bejglu.

I na kraju kao i na svakom našem početku mi u Atini volimo da kažemo “Bagel Bejgl nije pekara, već vizija budućnosti, naše i vaše.”.

Šta je bejgl?

Bejgl je originalno pecivo Jevreja koji su živeli u Poljskoj, i koje su nastavili da prave i nakon što su emigrirali u Ameriku, gde je postalo poznato i popularno. Tako u nekim delovima SAD i Velike Britanije danas bejgl ima kultni status, slično kao kod nas burek. Mi od bejgla pravimo ukusne sendviče, a sam proces izrade ovog peciva je vrlo specifičan. Ono se pravi od visoko-proteinskog brašna i mesi na poseban način, kako bi se razvile belančevine unutar samog testa, koje se ostavlja da se sjedini i naraste u roku od 12 do 18 sati na temperaturi od 4 stepena. Nakon toga se testo kuva, pa se peče, i to sve doprinosi specifičnom i karakterističnom ukusu bejgla. Bejgl se proizvodi od odabranih sorti domaćeg brašna, a dodaci se biraju među najsvežijim i najkvalitetnijim namirnicama.

 

www.bagel.rs

https://www.facebook.com/BagelBejgl

https://www.instagram.com/bagelbejgl.rs/

https://twitter.com/bagelbejgl