Devojke koje prave buku i bore se za širenje prostora za žensko aktivističko delovanje

Devojke koje prave buku i bore se za širenje prostora za žensko aktivističko delovanje

Foto: Jakov Simović

„Borbom za rodnu ravnopravnost - od ideje do lokalnog aktivizma” završen je skup aktivnosti u okviru inicijative pod nazivom „Sa devojkama i za devojke – Podrška lokalnim kancelarijama za mlade u podizanju svesti u oblasti rodne ravnopravnosti“, koju organizacija Atina godinama unazad sprovodi uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija Srbije (UNFPA). Događaj je posvećen razmeni aktivističkih iskustava i praksi koje su tokom projekta stekle aktivistkinje i predstavnice lokalnih kancelarija za mlade iz Beograda, Subotice i Niša koje su pravile „buku“ i borile se za širenje prostora za žensko aktivističko delovanje. Svojim direktnim delovanjem one su doprinele poboljšanju informisanja preko 2.300 mladih u svojim lokalnim zajednicama.

Organizacija Atina zahvaljuje se svim aktivistkinjama, srednjoškolkama, koordinatorima i koordinatorkama kancelarija za mlade koji su učestvovali u aktivnostima ili na drugi način dali doprinos realizaciji projekta „Sa devojkama i za devojke“. Zajedničkim snagama, kroz ovaj projekat, svoje ideje o rodnoj ravnopravnosti pretočili smo u lokalni aktivizam. Udruženje građana “Atina” se takođe zahvaljuje svim devojkama koje su uzele učešće u izradi istraživanja „Ispred ekrana“. UG Atina izašla je u javnost sa rezutatima istraživanja  “Ispred ekrana” o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom prostoru. U ovom istraživanju koje je Udruženja građana „Atina“ sprovelo u prvoj polovini 2022. godine učestvovale su 624 devojke uzrasta 18 i 19 godina iz 24 srednje škole iz Beograda, Niša i Subotice.

“Svedočenja o pojedinačnim iskustvima devojaka prilikom korišćenja komunikacionih tehnologija i interneta potvrđuju da je veza između rodnih stereotipa i rodno zasnovanog nasilja čvrsto ukorenjena, zbog čega se važnost postojanja snažnog, ciljanog i neprekinutog odgovora na uzroke ovog problema mora podići na viši nivo. Učestalost muškog nasilja nad ženama, a takođe i njegovu nekažnjivost, ujedno učvršćujući društvenu, ali i individualnu spremnost da se nasilje nad ženama i devojčicama dopusti, toleriše ili prećuti. Iako se radi o nasilju koje je sveprisutnije, sajber ili digitalno nasilje zapravo se ne razlikuje od drugih oblika nasilja nad ženama upravo zato što s njima deli osnovni cilj, a to je dominacija muškaraca nad ženama i očuvanje muške pozicije moći u odnosu na žene, uz posebnu kompleksnost što tragovi ovog zlostavljanja zauvek ostaju na internetu”, izjavila je Zorana Parezanović, projektna koordinatorka u Udruženju građana Atina.

Projekat Sa devojkama i za devojke – Podrška lokalnim kancelarijama za mlade u podizanju svesti o rodnoj ravnopravnosti, deo je zajedničkog projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama III“ koji sprovode UNICEF, UN Women, UNFPA i UNDP u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, uz podršku Vlade Švedske.