Zajedno u borbi za prava izbeglica sa ruskom primabalerinom Irinom Kolesnikovom

Together in the fight for the rights of refugees with Russian prima ballerina Irina Kolesnikova and NGO Atina

Ruska primabalerina Irina Kolesnikova posetila je izbegličke kampove u Tabanovcima, Preševu i Krnjači i najavila je novu verziju “Karmen” Baletskog teatra Sankt Peterburga kojom želi da ukaže na probleme izbeglica u Evropi. Uz podršku međunarodne humanitarne organizacije Oxfam, Kolesnikova želi da pokaže i kako se kroz umetnost može pružiti odgovor na jednu od najvećih kriza u Evropi, te će zajedno sa koreografom iz Baletskog teatra Sankt Peterburga postaviti novu "Karmen".

Nakon poseta izbegličkim kampovima, o iskustvima u direktnom kontaktu sa najranjivijim izbeglicama Irina je govorila na konferenciji za novinare održanoj 21. aprila u Skupštini grada Beograda zajedno sa predstavnicima mađunarodne humanitarne organizacije “Oxfam” i programskom menadžetkom NVO Atina Jelenom Hrnjak.

Together in the fight for the rights of refugees with Russian prima ballerina Irina Kolesnikova and NGO Atina

Predstavnica NVO Atina, Jelena Hrnjak govorila je o ekspertizi NVO Atina koja je stavljena u službu pružanja pomoći najranjiviji uzbeglicama i onima koji su preživeli rodno zasnovano nasilje, a prepoznati su u okviru izbegličke populacije, kao i o potrebi osnaživanja sistema u cilju prepoznavanja i adekvatnog reagovanja na ovaj problem.

 “Irina i Baletski teatar Sankt Peterburga duboko su posvećeni cilju da putem svoje posebne umetničke veštine ukažu na jednu od najvećih svetskih humanitarnih kriza koja je uzrokovana nejednakošću i nasiljem", rekao je Vinsent Koh, regionalni direktor .

Baletska predstava “Zvala se Karmen” igraće se od 25. do 28. avgusta u londonskom Koloseumu, nakon čega će imati svetsku turneju. Jedna funta od svake prodate ulaznice namenjena je za podršku aktivnostima Oxfama u regionu.

Fotografije sa događaja možete pronaći na  http://atina.org.rs/sr/zajedno-u-borbi-za-prava-izbeglica-sa-ruskom-prim....

 

Više o ovom događaju možete saznati putem sledećih linkova:

http://www.reporter.rs/2016-04-20/rts/ruska-primabalerina-obisla-izbeglice-u-srbiji-23984476.html

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/2290758/ruska-primabalerina-obisla-izbeglice-u-srbiji.html

http://www.politika.rs/sr/clanak/353556/Balet-Sankt-Peterburga-Karmen-u-izbeglickom-kampu

https://www.youtube.com/watch?v=a0_WSHy4Thg

http://www.blic.rs/vesti/beograd/primabalerina-irina-kolesnikova-o-deci-migrantima-videli-su-stvari-kakve-ne-mozemo-ni/lv75brv