Ženske inicijative u socijalnom preduzetništvu

Fotografija: Jakov Simović

Ženske inicijative u socijalnom preduzetništvu

Bazar “Ženske inicijative u socijalnom predutništvu” zamišljen je i napravljen od strane žena i za žene sa ciljem da se šira zajednica i javnost upoznaju sa radom i velikim idejama koje su menjale lokalne zajednice širom Srbije, stvorile brojne ženske inicijative i platforme za unapređivanje položaja žena u društvu. Bazar je organizovan u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti", koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije.

Tim povodom prilikom pokretanja ove inicijative Natalija Ostojić iz UNWOMEN u Srbiji istakla je da su žene socijalne preduzetnice te koje menjaju zajednicu i okruženje, te koje stvaraju ženske inicijative i platforme čime direktno unapređuju položaj žena u društvu, a samim tim i obezbeđuju napredak čitavog društva. “Socijalna preduzeća na čijem se čelu nalaze žene, u kojima rade žene, i koja su kreirana za žene, su veliki katalizatori promena u društvu. Ona generišu promene na jedan plemenit način davajći šansu i ohrabrujući i osnažujući one najranjivije i najmarginalizovanije. Osporavajući rodne norme i nudeći nove uzore, one devojkama i ženama iz siromašnih ili marginalizovanih zajednica pružaju mogućnost da zamisle drugačiju, lepšu budućnost za sebe” zaključila je ona.

Na bazaru učešće su uzele ženske inicijative u socijalnom preduzetništvu iz cele Srbije i to: Centar za društveno odgovorno preduzetništvo, UG Iz Kruga, Radanska ruža, Udahni život, UŽ Etno forum, Naša kuća, Chrono Leskovac, Lužičke rukotvorine, Super bake, Mini pogon, UG Vedrin Polimlja,  Knitomania, Ekobag, Kobayagi, Udruženje Simeon, Domaća radinost VRMDŽA, Sokolina Art, Dve stolice i Majstorice, Lice ulice i Bagel Bejgl. Cinjenica da se na ovom bazaru odazvao veliki broj socijalnih preduzetnica dosta govori koliko ima želje i snage da se žensko socijalno preduzetništvo osnaži. Sve one su se usudile da budu hrabre, odvažne i drugačije, i to je učinilo ovaj događaj dragocenim.

Bazar "Ženske inicijative u socijalnom preduzetništvu" organizovalo je Udruženje građana Atina povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, na Dorćol Platzu 30. jula 2019. godine. Više slika sa događaja možete pogledati putem linka: http://www.atina.org.rs/sr/atina-bazar-%C5%BEenske-inicijative-u-socijalnom-preduzetni%C5%A1tvu

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti", koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije. Stavovi u ovom tekstu pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Ujedinjenih nacija, ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija. Projekat je deo inicijative za podršku ženskom preduzetništvu, ženama u ruralnim područjima, smanjenje diskriminacije na tržištu rada i prilikom zapošljavanja i podsticanje dijaloga o značaju ekonomskog osnaživanja žena i razmene znanja i informacija među ženama preduzetnicama.