Konkretne mere podrške borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama

Konkretne mere podrške borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama 

U periodu od 15. do 17. maja 2019. godine u Sarajevu, Program globalnog partnerstva organizacije Vital Voices, okupio je svoje  partnerske organizacije iz Evrope i Euroazije. Svoj doprinos ovom poduhvatu dala je i predstavnica UG Atina Andrijana Radoicic, i to najviše kroz širenje ideje ženskog preduzetništva kroz Atininu inicijativu Bagel Bejgl. Kao posebno važna, naglašena su dva cilja ove akcije. Prvi je uspešnost integrisanja komponenti socijalnog i etičkog poslovanja u jedno i njihovo dopunjavanje, kao i konkretno smanjivanje negativnih posledica društvenih zbivanja koje i dovode do siromaštva, nejednakosti i socijalne podvojenosti. 

Predstavljen je biznis model, izazovi i teškoće u održavanju kvaliteta i jedinstvenosti usluge, kao i koncept ekonomskog osnaživanja za teško zapošljive kategorije žena, medju kojima su i žrtve trgovine ljudima. Bagel Bejgl je socijalno preduzeće koje je UG Atina osnovalo pre pet godina kao konkretnu meru podrške borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama, zbog čega je i globalno prepoznat i nagrađen u okviru Globalnog samita UN-a WeEmpower priznanjem.

Ovo okupljanje donelo je mnogo novih i drugačijih razmena, poučnih iskustava a njemu su još prisustvovali predstavnici State Departmenta, kancelarije za demokratiju, ljudska prava i rad (DRL), GUIDEHOUSE, Vital Voice Global Partnership, CIPE i predstavnici organizacija civilnog društva iz Albanije, Arzebejdžana, Bosne i Hercegovine, Kipra, Gruzije, Kosova, Latvije, Litvanije, Moldovije, Severne Makedonije, Srbije, Turske, Velike Britanije i SADa. 

Ovakva vrsta platforme pokazale se plodonosnom kada je reč o povezivanju i ostvarivanju tešnje saradnje izmedju partnera, kao i integrisanju znanja i iskustava u oblastima post-konfliktnog pristupa rodno-zasnovanom nasilju,  uključivanje marginalizovanih grupa u promovisanje ekonomskog osnaživanja, socijalnom preduzetništvu, kao i uključivanju predstavnica i predstavnika šire zajednice u promovisanju promena, monotoringu i evaluaciji.